dimarts, 12 de desembre del 2017

BUDAPEST

(06-12-2017 / 10-12-2017)
Com moltes ciutats del centre i nord d’Europa, el període nadalenc a Budapest comença a principis del mes de desembre amb l’obertura dels mercats nadalencs, omplint els seus carrers i places de petites casetes de fusta que posen a la venda productes de tota mena, relacionats o no amb la temàtica nadalenca.
 
El riu Danubi amb els seus vuit ponts divideix la ciutat que fins a 1873 van ser dues, Buda i Pest. De tots els ponts, el més antic i conegut és el pont de les cadenes. Aquest és el pont que creuàvem cada dia per visitar la zona de Budapest coneguda com Pest, ja que el nostre hotel estava situat just en l'extrem del pont franquejat per les estàtues de lleons a la zona de Buda.

Vull fer esment d’alguns llocs interessants que em van agradar i que no tenien pensat de visitar, però que vàrem anar descobrint sobre la marxa durant els dies d’estada en la ciutat.

-  El bar Lánchíd Söröző  http://lanchidsorozo.hu És un bar 

que hi havia al costat del nostre hotel al que  entràvem a beure o menjar alguna cosa abans de tornar al hotel. En aquest bar ambientat amb fotos de grups de rock i blues dels anys 50 i 60 es pot prendre alguna cosa a ritme de música de jazz, rock i blues.

- Hospital de la Roca http://www.sziklakorhaz.eu/es És un búnquer excavat sota el pujol de Buda que va servir com a hospital militar durant la 2ª Guerra Mundial. Amb maniquís fets amb cera i aparells mèdics de l'època mostra una fidel aproximació del dia a dia en la cura dels ferits durant la guerra.

-  La línia de metro M1 És la més antiga

línia de metro de Budapest i la segona línia de metro més antiga del món. Va ser oberta en 1896 de Vörösmarty tér al centre de la ciutat a Széchenyi fürdő. Val la pena fer com a mínim un trajecte per aquesta línia de metro, ja que tant els trens com les estacions conserven l'estil original de l'època de la seva inauguració.

- Városligeti Műjégpálya (Pista de gel de la ciutat) https://www.mujegpalya.hu/   Ubicat a Városliget (parc de la ciutat) 

es troba aquesta magnifica pista gel de 12.000 metres quadrats, ideal per a passar una estona agradable patinant a ritme de música.








- El Balneari Széchenyi http://www.szechenyifurdo.hu/ Ubicat 

a Városliget (parc de la ciutat) és un dels majors complexos balnearis d'Europa, el primer balneari terapèutic de Pest, construït entre 1909 i 1913 en estil renaixentista modern. L'aigua termal del Balneari Széchenyi brolla a la superfície des del segon pou més profund de Budapest, amb una profunditat de 1246 metres i amb 76 ° C de temperatura.



Principio del formulario

També m'agradaria referir-me a dues especialitats culinàries que s'han de provar si es visita Budapest, el Gulash i el kürtőskalács. La sopa de Gulash és el plat  per excel·lència de la gastronomia hongaresa, cuinat en un calder els ingredients principals son la carn estofada de vaca, pastanaga, ceba, pebre, all, tomàquet i patata. El kürtőskalács consisteix en una cinta fina de massa lleugera amb llevat, algunes vegades amb un toc de canyella o pell de llimona, i de vegades incorporant nous o ametlles. La massa està enrotllada al voltant d'un cilindre de fusta, ben espolvoreada amb sucre. Després es pot enrotllar en sabors diferents (com a canyella, nous, ametlles, xocolata, etc.). El kürtőskalács se sol vendre en llocs de carrer.
Elaboració del kürtőskalács
Tot i que Budapest s’hagi modernitzat en les últimes dècades, en moltes parts de la ciutat es pot percebre els diferents períodes turbulents del segle XX que van des de la segona guerra mundial, el genocidi nazi en el que van morir milers de jueus i el regim comunista. Un exemple d’aquest passat turbulent ho vam poder veure en la nostra visita a la Sinagoga. Dins del recinte de la sinagoga es troba el cementiri on hi ha enterrats en foses comunes centenars de cadàvers, trobats als carrers en el moment de l’alliberació del gueto jueu. També hi ha un parc en memòria de les persones que no van dubtar a arriscar les seves vides per salvar als jueus de l'extermini nazi. En aquest parc memorial vam poder apreciar en una llosa el nom d'Angel Sanz Briz. Angel Sanz Briz va ser un diplomàtic espanyol destinat a Hongria durant la segona guerra mundial que va salvar la vida d'uns cinc mil jueus hongaresos durant l'Holocaust, proporcionant-los passaports espanyols. Existeix una pel·lícula titulada "El angel de Budapest" que tracta sobre aquests fets.

Malgrat el fred que va fer aquests dies a Budapest l’estada va ser molt agradable, vàrem poder gaudir de la gastronomia local, de passejos pel diferents mercats nadalencs, d’una interesant visita guiada de 3 hores per la ciutat i de les visites als llocs més turístics. L’únic inconvenient va ser el vol de tornada cap a Barcelona amb escala a Munich, que com a conseqüència del mal temps el nostre vol de Munich a Barcelona es va cancel·lar i ens van reubicar en un altre vol per al dia següent, així es que vàrem passar una nit a Munich. No obstant això, la companyia Lufthansa es va fer càrrec de totes les despeses d’allotjament i transport.
 


Passeig al costat del Danubi


Vista de Budapest des de el Castell de Buda

Centre de Budapest
El Parlament

La Sinagoga

El pont de les Cadenes

diumenge, 22 d’octubre del 2017

LA GARROTXA (Santa Pau - Castellfollit de la Roca - Besalú)

Tot i ser un dissabte de finals d’octubre, sembla que la tardor no vulgui arribar ja que les temperatures continuen sent suaus. La tardor és una de les millors estacions de l’any per a visitar La Garrotxa. En aquesta època els tons marrons de les fulles dels boscos de faigs creen un ambient únic. La fageda d’en Jordà és un dels boscos més visitats de la comarca.
Aquesta comarca situada a la zona nord oriental de Catalunya és coneguda per ser un territori on s’amplegen multitud de volcans, concretament en l’àrea protegit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els seus pobles medievals com Besalú, Santa Pau o Castellfollit de la Roca són un atractiu més, per tal de visitar aquesta comarca.

Arribem a mig matí a la Garrotxa i fem una primera aturada al poble de Les Preses per tal d’esmorzar. Reprenem la ruta fins al nostre primer destí de visita, el poble medieval de Santa Pau. Santa Pau és una vila del segle XIV d'origen medieval situada en plena Zona Volcànica de La Garrotxa. Fruit d'aquest origen medieval és el castell dels barons de Santa Pau, documentat de mitjans del segle XIII, i situat al capdamunt d'un turó als peus de la serra de Finestres. Al bell mig del casc antic en destaca l'església de Santa Maria, amb un imponent campanar, construïda en estil gòtic al segle XV. També cal mencionar la Plaça Major o Firal dels Bous, una plaça porxada d'arcs irregulars disposada a l'entorn del castell, i que avui dia la converteixen en una de les places medievals més ben conservades de Catalunya. El nom del Firal dels Bous ve del fet que antigament era el lloc on se celebraven els mercats i fires de la vila. Abans del marxar del poble comprem les famoses mongetes que es cultiven a la zona, anomenades fesols de Santa Pau.

 
Santa Pau
Per tal d’anar a visitar el següent poble tornem a agafar la carretera per on havíem vingut però abans d’arribar a Olot ens aturem al restaurant del hostal dels ossos (www.hostaldelsossos.com.). Després de haver fet un bon àpat ens dirigim cap a Castellfollit de la Roca. Castellfollit de la Roca s’alça sobre una espectacular cinglera basàltica de 50 metres d’alçada i de gairebé un quilòmetre de llargada retallada pel riu Fluvià. Els estrets carrerons del poble desemboquen a l’antiga església de Sant Salvador, a l’extrem de la cinglera, on hi ha un mirador amb unes vistes privilegiades. En aquest bonic poble van comprar magdalenes de Cal tuset. Cal tuset és un obrador on elaboren magdalenes que es caracteritzen per la seva grandària i varietat de gustosos farcits.
Castellfollit de la Roca
Al voltant de les cinc de la tarda arribem al nostre últim lloc de visita de la Garrotxa, el poble medieval de Besalú. Aparco el cotxe en un aparcament als afores del poble i entrem caminant a Besalú pel majestuós pont romànic. El recorregut pel poble que ens porta poc més d'una hora ens dóna l'oportunitat de descobrir un dels conjunts històrics més ben conservats de Catalunya amb edificis religiosos i civils de gran interès, com l’església del monestir de Sant Pere fundada l’any 977. A la mateixa plaça de l’Església de Sant Pere hi ha la Casa Cornellà, considerat un dels edificis romànics-civils més ben conservats de Catalunya. L’Hospital de Sant Julià, que conserva una façana exterior del segle XII, l’església romànica de Sant Vicenç, l’edifici de la Cúria Reial i la Col·legiata de Santa Maria són altres exemples de l’enorme patrimoni de Besalú.
Besalú