dimarts, 12 de setembre del 2017

PALAU SAVERDERA (ALT EMPORDÀ)

(08-09-2017 / 11-09-2017)


Divendres, 08-09-2017

Palau Saverdera
Després de treballar al matí i en acabat de dinar, agafem el cotxe en direcció a l’Empordà. Un cop passat les inevitables retencions a la sortida de Barcelona, el nostre trajecte per l’autopista AP7 va ser bastant agradable. Agafem la sortida Roses Nord per tal d’arribar fins a Palau-Saverdera. Un cop instal·lats a l’habitació de l’hotel donem un tomb pel poble i ens decidim a entrar al restaurant Can Carriot. Cal dir que la nostra elecció va ser molt encertada ja que vàrem sopar molt bé, de tal manera que va ser el nostre restaurant triat per anar a sopar altres dies.

Palau-saverdera és un poble de prop de 1.500 habitants de la comarca de l’Alt Empordà, que està situat al peu del vessant sud de la serra de Verdera (78 m. d’altitud). El poble està a 6 km de Roses, a 22 km del Port de la Selva, a 16 km de Llança i a 10 km de Castelló d’Empúries. Bona part del terme està situat dins dels parcs naturals del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l’Empordà.



Dissabte, 09-09-2017

A pesar que el dia clareja ennuvolat, ens aixequem amb ganes de realitzar l'excursió planificada el dia anterior. Mercè, la propietària de l'hotel ens té preparat un variat i exquisit desdejuni que ens ve fenomenal per iniciar la ruta amb energia.

A la font de dalt de Palau Saverdera trobem les primeres marques i senyals que ens indiquen el camí a seguir per a arribar a l’ermita de Sant Onofre, després d’una hora de forta pujada arribem a l’ermita. Aquest lloc ens ofereix unes vistes espectaculars de la Badia de Roses. Continuem per una camí ample fins a Mas Ventós, una gran àrea d'esbarjo que està situada a la mateixa carena de la serra de Rodes. Decidint baixar ràpidament ja que el cel anuncia pluges, per tant, tornem a Palau Saverdera per la carrerada del Mas Ventós, un camí força pedregós. A mig camí de baixada tenim l’oportunitat de veure un dolmen dels molts que hi ha a la zona. Malgrat la pluja fa la seva aparició i la Mari rellisca i cau sense patir greus conseqüències, arribem al poble sense gaires problemes.
Camí de l'ermita de Sant Onofre

Dolmen de la muntanya d'en Caselles
A la una de la tarda ens anem a menjar al restaurant Cal Mariner del Port de la Selva. Quan arribem al restaurant ens indiquen que ens hem d'esperar perquè no hi ha taula lliure, malgrat la mitja hora d'espera sortim contents del restaurant pel bon servei prestat i pel deliciós arròs negre amb sípia que van dinar.

En acabat de dinar ens anem a visitar el monestir de Sant Pere de Rodes. El Monestir de Sant Pere de Rodes s’aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l’Alt Empordà. És un monestir benedictí d’estil romànic construït al segle X. El conjunt presenta l'església amb el seu campanar, les cel·les monacals, el menjador i altres dependències, tot plegat organitzat al voltant del claustre. Des del monestir es pot gaudir d’una de les millors vistes del Cap de Creus.
Monestir Sant Pere de Rodes

Diumenge, 10-09-2017

L’objectiu principal d’aquest dia es realitzar el tram del camí de ronda que va des de Llançà a Colera. Desprès del desdejuni ens anem a Llançà. Aparco el cotxe al nord i a primera línia de mar del poble, concretament al carrer Sant Carles, des d’aquí i dirigint-nos en direcció nord i a la vora del mar de seguida trobem el camí de  ronda. És un camí de pujades i baixades constants que  transcorre entre platges, zones boscoses i petites cales. Tot i que es comença a activar una forta tramuntana, caminem sense gaire dificultats. Només arribar a Colera ens dirigim a l’estació de tren i després de córrer els últims metres fins l’andana arribem a temps de pujar al tren que ens portarà de retorn a Llançà.



Platja d'en Jordi
Punta de la Figuera
Punta Cap-Ras
A mitja tarda i després d’haver descansat una mica a l’hotel ens anem a Castelló d’Empúries on aquest cap de setmana es celebra la fira medieval. Els carrers estan plens de parades de fusta de diversos productes, hi ha musics i actuacions diverses per tot arreu. Nosaltres aprofitem per fer una visita guiada a la primera sinagoga que va existir a Castelló d’Empúries. Abans de tornar a Palau sopem en una plaça ornamentada a l'estil medieval.
Castelló d'Empúries

Dilluns, 11-09-2017

A les 10 del matí sortim de Palau Saverdera per tornar a casa, però abans d'arribar a la nostra destinació final farem una parada a l'Escala. Aquí visitem el jaciment arqueològic d'Empúries. És molt recomanable realitzar la visita guiada i teatralitzada de gairebé 2 hores de durada, ja que t'expliquen com  es vivia, com eren les cases, carrers, places, mercats i temples en una ciutat grega i una altre de  romana d'una forma molt amena i divertida.

Empúries és un jaciment, on conviuen les restes d’una ciutat grega “l’enclavament colonial d’Empòrion” amb les d’una ciutat romana, l’antiga Emporiae, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior.
Jaciment d'Empúries
Jaciment d'Empúries



RECOMANACIONS D'ALLOTJAMENT I RESTAURACIÓ
Hotel Niu de Sol www.hotelruralpalau.com
Restaurant Can Carriot C/ Figueres, 14. Palau Saverdera www.restaurantcancarriot.com
Restaurant Cal Mariner Ctra. Cadaqués, 2. Port de la Selva