dimarts, 3 d’abril del 2018

CÓRDOBA - GRANADA

(31-03-2018 / 02-04-2018)
Aquest va ser un viatge inesperat, ja que va ser un regal de la família que em vam fer a la festa de celebració del meu mig segle d’existència.






La Juderia
El divendres Sant, ben d’hora vàrem agafar el tren que ens portaria en poc menys de cinc hores fins a Córdoba. Un cop instal·lats a l’hotel i després de dinar ens vàrem dirigir cap a el centre de la ciutat per tal de voltar pel barri de la Juderia, prendre un te en un bonic pati de flors i veure una processó de Setmana Santa que en aquests moments passava per on estaven nosaltres.


Mezquita
El matí de l'endemà va estar dedicat a visitar el lloc més emblemàtic de Córdoba, la mesquita. La Mesquita de Córdoba, situada en ple centre històric de la ciutat, és un dels més bells exemples d'art musulmà a Espanya. El pati dels Tarongers és l'accés al recinte. Va ser l'emir musulmà Abderrahman I qui va manar construir el temple l'any 785 sobre les restes de l'antiga església visigoda de Sant Vicent. En segles posteriors, la mesquita va passar per successives ampliacions. Abderrahman III va manar aixecar un nou minaret, mentre que en el 961 Alhaken II va eixamplar la planta de l'edifici i es va decorar el mihrab. L'última de les reformes seria duta a terme per Almanzor en el 987. Com a resultat, l'aparença interior és la d'un laberint de columnes de gran bellesa, amb doble arquería i arc de ferradura. L'any 1523, després de la conquesta cristiana, es va construir en el seu interior la catedral, en la qual destaca el retaule major, el retaule barroc i el cadirat del cor en fusta de caoba. El mihrab és un dels més importants del món musulmà, sent la peça més noble de la mesquita. La decoració és de mosaic bizantí i marbres llaurats.

En acabat la visita i desprès de dinar vàrem posar rumb a Granada. Primer un tren ens va portar fins a Antequera i des d’aquí en autocar fins a Granada, ja que no existeix tren directe de Córdoba a Granada.

Només arribar a Granada ens va donar temps d’anar a fer unes tapes abans d’anar a dormir a l’hotel. 











L’endemà un taxi ens va portar fins a l’entrada de l’Alhambra. Arribem just a les nou del matí per iniciar la visita guiada que teníem contractat amb antelació, i una vegada conegut al guia i units al grup de persones amb els quals realitzaríem la visita, tots plegats entrem dins del recinte.

El Conjunt Monumental consta de tres àrees diferenciades:

ALCAZABA
A més de ser una de les parts més antigues de la Alhambra, és l'àrea militar del recinte en el qual poden visitar-se els següents espais: la Terrassa de la Torre de la Galleda, el Adarve de la Muralla Nord, la Plaça de les Armes (que inclou el Barri Castrense), la Terrassa de la Porta de les Armes, la Torre de la Vela i el Jardí dels Adarves.

PALACIOS NAZARÍES

Aquesta és la zona més coneguda i visitada del conjunt monumental; la componen tres palaus, cadascun construït en diferent època.
Palacio del Mexuar: És el palau més antic; en ell poden visitar-se la Sala, el Oratorio, la Cambra Daurada i el Pati del Mexuar.
Palacio de Comares: Va ser residència oficial del Sultà i el lloc on es trobava la sala del tron. Aquí es troben el Pati de les Murtes, la Sala de la Barca i el Saló d'Ambaixadors.
Palacio dels Lleons: Considerat com el cim de l'art Nazarí, comprèn la Sala dels Mocárabes, el Pati dels Lleons, la Sala dels Abencerrajes, la Sala dels Reis, la Sala de Dues Germanes, la Sala dels Ajimeces i el Mirador de Daraxa.
A més dels tres palaus, aquesta zona comprèn altres estades de singular importància:
Habitacions de l'Emperador: Van ser construïdes quan Carlos V va decidir instal·lar-se a Granada i després van ser ocupades per Washington Irving. En aquesta zona poden visitar-se el Mirador, el Pati de la Reixa i el Jardí de Lindaraja.
El Partal: Aquesta àrea comprèn el Pòrtic del Palacio, els Jardins i Passejos, la Rauda, el Palau de Yusuf III i el Passeig de les Torres.
Palacio de Carlos V: Carlos V, Rei d'Espanya i Emperador electe d'Alemanya, decideix edificar el seu Palau Real en la Alhambra, després de la visita que realitza a Granada després de les seves noces a Sevilla amb Isabel de Portugal en 1526. Després de la seva mort en 1550, li succeeix el seu fill Luis que contínua amb la construcció del palau fins que finalment s'abandonen les obres en 1637 quedant el palau sense acabar.

GENERALIFE
El Generalife es va convertir en lloc d'esbarjo per als reis granadins quan aquests volien fugir de la vida oficial del palau.
Comprèn els Jardins Baixos, el Palau del Generalife i els Jardins Alts.
L'Alhambra

Pati dels Lleons
Interior Palau Nazarí

Després de tres hores i mitja de visita a l`Alhambra ens dirigim al barri de Sacromonte. Les coves del Sacromonte d'aquest barri de Granada han estat llar durant segles de gitanos, bohemis i artistes flamencs. Allí en un bar ens prenem unes cerveses i ens conviden a una tapa de callos, alhora que aprofitem per descansar i recuperar forces. Tot seguit ens apropem al centre de la ciutat per fer unes tapes als carrers limítrofes de l’ajuntament, on cal destacar el carrer Navas pels seus nombrosos bars i tasques de tapes. Les últimes hores de la tarda estan dedicades a visitar la Catedral i el carrer de La Calderería. La Caldereria és un carrer situat al barri de Albaicín , ple de basars que rememoren als antics zocos àrabs, que ens transporten a una medina morisca, on encara es pot practicar l'art del regateig.


És dilluns i dia de tornada cap a casa però com que el nostre vol surt a la nit, encara tenim temps de visitar alguns indrets de Granada, sent ho més destacat la Capella Real. L’edifici acabat al 1521 és digne d’admirar tant el seu interior com la majestuosa estructura de la façana. Uns dels elements més destacats i coneguts d’aquest edifici són els sepulcres dels reis catòlics Fernando de Aragón i Isabel de Castilla.



RECOMANACIONS D'ALLOTJAMENT I RESTAURACIÓ
Tarberna Norte y sur www.tabernanorteysur.es
Restaurante Sibarita Fussion Av. de la Libertad, 6, Córdoba
Restaurante Posada del Duende C/ Duende, 3, 18005 Granada
Bar los diamantes C/ Navas, 28, Granada
Bodega La Mancha C/ Joaquín Costa, 10, Granada