diumenge, 10 de desembre del 2023

AMSTERDAM - HAARLEM

  (05-12-2023 / 09-12-2023) 

Aquest pont llarg de la Puríssima, farem el que serà l’últim viatge de l’any 2024. Ens anem a passar uns dies a la capital dels Països Baixos, Amsterdam. Serà la segona vegada que visitem Amsterdam, però com que fa tant de temps (la Mari em va recordar que fa 20 anys que vàrem anar), jo particularment no recordo gaire coses de les que vàrem visitar. Així que anem a desconnectar i gaudir de unes petites vacances abans de que s’acabi l’any. Un any, aquest 2024, que ha sigut molt bo tant per la Mari com per a mi. Després de dos anys de posar a la venta el pis de Castelldefels, finalment ho hem venut. En l’àmbit laboral, la Mari ha aconseguit aprovar les oposicions per mèrits i ara es funcionaria, i jo he tingut una millora laboral, entrant a formar part del departament d'enginyeria de processos. La nostra salut també es bona, així que, com es sol dir, no es podem queixar.

AMSTERDAM

Com es habitual pel mes de desembre, aquests dies a Amsterdam va fer molt de fred, amb boira tot el dia (la temperatura mitjana va ser de 2 a 3 °C). Tot i que teníem planificat visitar molts llocs, aquesta planificació es va veure alterada com a conseqüència del fort refredat que vaig agafar just un dia abans de sortir de viatge. Com a conseqüència de no trobar-me bé, vam ser uns dies molt relaxats. Vàrem passejar molt pel centre gaudint dels carrers més transitats de vianants durant el dia, i quan ja era de nit gaudint del ambient nadalenc de les llums de Nadal. Vàrem estar tot un matí visitant l’interesant museu de Van Gogh. També vàrem dedicar una bona estona a passejar pel bonic mercat flotant de flors.

AMSTERDAM

MUSEU VAN GOGH


 

HAARLEM

Un dia sencer va estar dedicat a visitar la ciutat de Haarlem.  Segons les guies turístiques, Haarlem és una de les ciutats mes boniques del país. Després d'haver-ho visitat puc afirmar que realment val la pena una visita a aquesta ciutat.

Situada a 15 minuts amb tren de l'estació central d'Amsterdam, la ciutat medieval de Haarlem que compta amb uns 150.000 habitants, té molts llocs atractius per a visitar que es poden recórrer caminant. Una de les raons per la qual també vàrem visitar la ciutat va ser, que aquest dia començava un mercat de nadal amb parades que abastaven tots els carrers del centre. Un edifici en forma de cúpula ens va sorprendre, per ser una antiga presó reconvertida en sala multi cinemes.

Els llocs que vàrem visitar a Haarlem van ser:

- Grote Markt à És la plaça principal de Haarlem, aquí es troba la església de San Bavón, coneguda com Grote Kerk. També es troba l’ajuntament i un edifici datat a l’any1600 anomenat Vleeshal que va ser un mercat de la carn.

- Molí de vent d’Adriaan à Es troba al costat del riu Spaarne. L’estil dels molins holandesos provenen del molí d’Adriaan.

- Museu Teylers à El Museu Teylers, el més antic dels Països Baixos, es va fundar en 1778. Compta amb una àmplia col·lecció d'art, nombrosos dibuixos i quadres dels primers mestres holandesos. Altres obres importants són els estudis de figures per a la Capella Sixtina de Miguel Ángel, dibuixos de Rafael i destacades col·leccions d'instruments científics, minerals i fòssils. Resulta especialment interessant l'exquisida Sala Oval, dissenyada com a lloc de recerca i estudi i en la qual antigament es realitzaven experiments científics.

- Farmàcia Van Der Pigge à L'interior d'aquest negoci familiar data de la seva fundació en 1849, i està replet de prestatgeries antigues, balances i flascons d'apotecari. És curiós veure damunt de la porta d'entrada un gran cap amb la boca oberta com esperant que li donin la medicina.

HAARLEM

 

 

 

diumenge, 15 d’octubre del 2023

PUIGCERDÀ

 (11-10-2023 / 14-10-2023)

Aquest pont festiu d’octubre ens desplacem a la capital de la Cerdanya. Als nostres viatges i estades pel Pirineu Català em passat moltes vegades per Puigcerdà, però mai havia sigut el nostre destí,  i fins i tot mai ens havíem aturat. Tot i que Puigcerdà és una petita ciutat, disposa de tots els serveis necessaris per tindre una estada molt agradable. Al centre de la ciutat hi ha carrers de vianants per passejar, mirar botigues o  prendre alguna cosa d’una manera molt relaxada, ja que no està massificat. No gaire lluny del centre hi ha un encantador llac, envoltat pel Parc Schierbeck, conté un embarcador i un colomar. Hi habiten cignes i ànecs de diferents espècies. Al voltant de l’estany hi ha edificis singulars de finals del s. XIX (torres d’estiueig).

Durant la nostra estada a Puigcerdà, vàrem fer dues rutes de senderisme a prop de Puigcerdà. Per iniciar la primera ruta vàrem anar en cotxe fins a l’estació d’esquí nòrdic de Guils Fontanera. L’inici de la ruta comença a l’aparcament de l’estació (1905 m) i anirem fins a l’estany de Malniu (2248 m). És una ruta circular d’aproximadament 14 km, amb vistes excepcionals de la Cerdanya, endinsant-nos al bell mig del bosc de pi negre.



Al dia següent ens desplacem fins a Égat (França) per fer la segona ruta. Aquesta ruta circular amb inici i final a l’aparcament de l’àrea d’esbarjo del Rec d’Égat, ens portarà per un corriol de pujada al costat de la riera d’Égat fins al refugi de Llobins. Continuant per l’esquerra del refugi arribarem a la Croix d’Égat, on podem gaudir de unes fantàstiques vistes del Pirineu francès. Un cop finalitzada la ruta, ens van aturar al petit i maco poble de Llívia, i desprès de la visita obligada passejant pels seus carrers, vàrem fer un bon dinar en un restaurant de la població.



 

M’agradaria acabar aquesta entrada del nostre viatge a Puigcerdà, destacant un detall que no es pot deixar escapar i que fa referencia al canvi climàtic. Tot i que ens trobàvem al mig del mes d’octubre, durant el dia feia una temperatura inusualment altes per l’època que ens permetia anar amb pantalons i samarretes curtes a 2.000 m d’alçada. Cada vegada es van repetint amb més freqüències aquest episodis de temperatures altes, crec que hauríem de començar tots a prendre consciencia sobre la importància del canvi climàtic.

 

 

RECOMANACIONS D'ALLOTJAMENT I RESTAURACIÓ

- Hotel Del Lago → https://www.hotellago.com

- Restaurant Cal Cofa (Llívia)  → http://www.calcofa.com

dimarts, 29 d’agost del 2023

IRLANDA

 (02-08-2023 / 16-08-2023)

Viatge de 15 dies per Irlanda. Tot just arribar a Dublín vam agafar un cotxe de lloguer a Dublín en el mateix aeroport, per tal de recórrer la zona sud-oest de la costa Irlandesa. Durant aquesta part del viatge podrem gaudir de bonics pobles de la costa, platges idíl·liques, penya-segats espectaculars, parcs naturals, prats increïblement verds, llacs, castells, ciutats amb molt ambient com Cork i Galway i de la pluja que va caure tots els dies del nostre viatge.

La segona part del viatge va consistir en visitar la capital de Irlanda del Nord, Belfast.

Els últims quatre dies de viatge vàrem  estar a Dublín.

Tot i que més a baix hi ha publicat un quadern de viatge on s’explica amb més detall el viatge, tot seguit faig un petit resum del nostre recorregut per Irlanda.

 

2 agost 2023. Barcelona à Dublín à Cork (267 km)

Recollim el cotxe de lloguer a l’aeroport de Dublín i ens dirigim cap a Cork, abans d’arribar a Cork parem a Cashel. La petita localitat de Cashel acull dues autèntiques joies de l'edat mitjana irlandesa. D'una banda, el cèlebre Rock of Cashel, un conjunt eclesiàstic únic per la bellesa del seu emplaçament. De l'altra, a penes 1 quilòmetre del poble trobem les esplèndides ruïnes gòtiques de l'abadia d'Hore, envoltada de prats on pasturen les vaques.

Cashel


3 agost 2023. Cork à Killarney: 80 km

Al matí visitem la ciutat de Cork.

Al migdia arribem a Killarney. Un cop deixem les maletes a l’hotel, dediquem la tarda a realitzar senderisme pel Killarney National Park. La ruta de 9 km, que surt del Killarney ens porta fins al castell Ross Castle, per un camí que s’endinsa en el bosc entre espectaculars llacs i cérvols que ens anem trobant en el recorregut. Acabada la ruta visitem el centre de Killarney i la catedral.

Killarney National Park

 

4 agost 2023. Killarney à Killaney: Anell de Kerry (170 km)

Dia dedicat a recórrer en cotxe la ruta anomenada Ring of Kerry (Anell de Kerry). Es una carretera que va vorejant l’oceà Atlàntic.

L'Anell de Kerry és una de les rutes amb cotxe més famoses d'Irlanda. Al llarg dels seus 170 quilòmetres de recorregut circular, començant i acabant al poble de Killarney, aquesta ruta passa entre els paisatges i pobles més fascinants de la península Iveragh. L'Anell de Kerry és un traçat d'estretes carreteres gaèliques que ens submergeix en un univers de boscos, platges verges, llacs, abadies, castells, penya-segats, illes, camps, turons i encantadors pobles. Sembla difícil de creure que hi pugui haver tants racons fascinants en tan poc espai.

Parades: Kenmare, Sneem, Caherdaniel, Waterville, Portmagee, Cahirciveen, Glenbeigh, Kilorglin i Killarney (170 km).

Ring of Kerry


5 agost 2023. Killarney à Bunratty: Peninsula de Dingle (226 km)

Prenem la carretera anomenada Wild Atlantic Way (camí salvatge de l’atlàntic), recorrent la península de Dingle.

La Península de Dingle és una de les zones costaneres més salvatges d'Irlanda. De naturalesa poderosa, el litoral d'aquesta península és sinònim de paisatges encantadors: platges, dunes, penya-segats i pobles pesquers, però també de muntanyes. El verd és el color de la zona, que es fusiona amb el daurat de la sorra i el blau cristal·lí del mar.

Fem parada a:

§ Inch Beach à És una platja molt popular per la pràctica de surf. Té una extensió de gairebé 5 quilòmetres de llargada. Metres i metres de sorra fina.

§ Dingle à El poble pesquer de Dingle és una de les localitats amb més encant de la península de Dingle. Les seves cases de colors creen un encant especial als carrers. És molt recomanable passejar fins al port. Allí, destaca l'escultura del dofí més famós d'Irlanda: Fungie. Fungie és un dofí solitari que des del 1984 es va instal·lar a la badia de Dingle. Sempre es va mostrar molt amigable amb els vaixells, i poc a poc va anar guanyant popularitat. Desgraciadament, des de l'any 2020 ja no s'ha vist més aquest conegut dofí.

 § Conor Pass à En sortir de Dingle, en lloc de tornar per la carretera principal, agafem  la ruta secundària que s'endinsa cap a les muntanyes.

  De mica en mica, la carretera es fa més estreta i comença a guanyar alçada, en un entorn completament diferent. Després de diverses corbes s'arriba al Conor Pass, un dels ports de muntanya més alts d'Irlanda.Un cop a dalt del Conor Pass, un petit pàrquing permet aturar-se a gaudir de les escèniques vistes. Les muntanyes, llacs i valls condueixen la mirada fins a la costa de la Península de Dingle.

    La baixada del port es bastant dificultós, sobre tot si trobes cotxes que venen en direcció contraria, ja que la carretera es tant estreta que només passa un cotxe.

 

6 agost 2023. Bunratty à Bunratty: Penya-segats de Moher (253 km)

La costa del comtat de Clare forma part de la Wild Atlantic Way, l'espectacular ruta que recorre tot el litoral occidental de l'illa.

§  Loop Head à Loop Head, un dels caps més estrets de l'illa.

Aquí trobem un bonic far construït al 1802.

En aquest solitari tros de terra els penya-segats no són especialment alts, però les formacions rocoses són d'una bellesa indubtable. Per això va ser un dels paratges que es van utilitzar com a escenari per a algunes escenes de l'última saga de pel·lícules de Star Wars.

§  Spanish Point à El seu nom deriva d'un dramàtic succés esdevingut el 1588, quan diversos navilis de l'Armada espanyola es van enfonsar davant d'aquestes costes.

§  Els penya-segats de Moher à Són un dels llocs més bonics d'Irlanda: contemplar de prop els abruptes precipicis de Moher segueix resultant impressionant. Aquesta successió d'enormes mols de pedra erosionades de més de 200 metres d'alçada s'alcen majestuoses sobre el violent Atlàntic al llarg de 8 quilòmetres de costa sinuosa.

Wild Atlantic Way - Cliffs of Moher


7 agost 2023. Bunratty à Galway (94 km)

Després de deixar les maletes a l’hotel, retornem el cotxe de lloguer. Per la tarda anem a visitar el centre de la ciutat. Galway es una ciutat molt animada i alegre, amb carrers plens de gent passejant i gaudint dels carrers peatonals amb múltiples botigues, pubs i restaurants. Els edificis del centre estan pintats de cridaners colors.

8 agost 2023. Galway

Aquest dia ho dediquem a passejar per la ciutat i visitar els punts mes emblemàtics de la ciutat com:

§  Shop Street à és el carrer més comercial i amb més ambient de Galway.

§  L'Arc Espanyol à Va ser construït el 1584, i fa referència a l'antic comerç amb Espanya,  quan els vaixells espanyols amarraven les seves embarcacions al costat dels arcs.

§  The Long Walk à la forma una filera de cases de colors amb precioses vistes al mar, que conforma la més típica estampa de la ciutat de Galway.

§  Barri llatí à que va des de l'Arc Espanyol fins al pont O'Brien i de l'església de St Nicholas fins a Middle Street, aquí es troben la majoria d'edificis històrics, així com infinitat de botigues, restaurants i pubs.

§  Catedral de Galway à es troba a l'illa de Nun i la riba del riu Corrib.

Galway

 

9 agost 2023. Galway à Belfast

Al mati agafem un tren que ens portarà fins a Belfast fent un canvi de trens a Dublín.

A la tarda anem a donar una volta pel centre de Belfast.

 

10 agost 2023. Belfast

Al mati pugem al bus turístic de Belfast, amb un recorregut que ens porta pels principals punts turístics i d’interès de la ciutat. Nosaltres ens baixem a la parada 5 (Titànic Belfast), on es troba el museu del famós vaixell Titànic. Tot seguit tornem a pujar al bus per tornar-nos a baixar a la parada 13 (Falls Road), i des d’aquí realitzem una ruta caminant pels barris on es troben els murals internacionals, el centre Spectrum i els murals Shankill Road. En aquesta part de la ciutat es troben els barris que fins no fa gaire, hi havia un conflicte armat entre unionites i republicans.

La parada d’inici i final del recorregut del bus turístic, es troba al costat de l’ajuntament de Belfast, així que quan acaba el trajecte del bus, aprofitem per fer una visita guiada a l’ajuntament de Belfast.

 

11 agost 2023. Belfast

A primera hora del matí vàrem anar a visitar St George’s Market. St George's Market es va construir entre 1890 i 1896. El mercat està obert de divendres a diumenge. Nosaltres vam poder gaudir de música en viu. El mercat té al voltant de 200 parades que venen fruites, verdures, antiguitats, llibres, roba, menjar calent, pastissos i brioixos, artesania i una gran selecció de peix fresc.

Sortim del mercat vàrem anar a visitar l’edifici de l’opera.

Al migdia vàrem anar a un pub molt recomanable anomenat The Crown Liquor Saloon.

Un parell de llocs molt recomanables que vàrem estar aquesta tarda van ser el pub més antic de Belfast (Whites Tavern). L’altre lloc és un estret carrer anomenat Commercial Court. Aquest carreró adornat amb paraigües de diferents colors, ple de pubs i gent al carrer prenent-se una cervesa té un ambient molt autèntic.

Belfast


12 agost 2023. Belfast à Dublín

A primera hora del matí vàrem agafar el tren que ens portarà a Dublín en aproximadament dues hores de trajecte.

Tot just de deixar les maletes a l’hotel i menjar alguna cosa a prop de l’hotel, agafem el tramvia que té una parada en la mateixa porta de l’hotel i ens anem fins al centre de Dublín per fer una passejada. Ens endinsem al barri temple bar i com no podia ser d’una altre manera, anem a prendre una cervesa i escoltar música en directe al famós i mes conegut pub de Irlanda, Te temple Bar. 

 

 

13 agost 2023. Dublín

A les deu del matí iniciem una ruta guiada pel centre de Dublín. Durant el recorregut el guia ens explicava els llocs mes emblemàtics pels quals anàvem passant:

  • Spire de Dublín, la gran agulla
  • Pont Ha'Penny
  • Trinity College
  • El Castell de Dublín
  • L’ajuntament
  • Barri de Temple Bar

 

A la tarda visita al museu Guinness Storehouse. Guinness Storehouse a part de ser la principal atracció turística d'Irlanda, és un interessant museu amb una lluent exposició multimèdia amb tot, des de la publicitat retro de la marca fins als diferents processos i matèria primera de l'elaboració de cervesa, culminada en la planta superior de l'edifici  amb degustació d'una pinta de Guinnes en el Gravity Bar de 360 º

Ja de nit, de tornada a l’hotel vàrem descobrir un pub molt recomanable amb música tradicional Irlandesa en directe, The Celt Bar.

 

 

 

14 agost 2023. Dublín

Comencem el dia visitant The Trinity College. Tot seguit ens anem al Merrion Square Park on es troba un monument de Oscar Wilde. Continuem caminant per un agradable passeig al costat del gran canal. Acabem el matí entrant en el centre comercial Stephen’s Green Shopping.

 

15 agost 2023. Dublín

Aquest dia visitem els següents llocs:

  • Museu Nacional d’Irlanda
  • Saint Patrick’s Cathedral
  • El parc St. Stephen’s Green 

Dublín

 

16 agost 2023. Dublín  à Barcelona

Dublín terminal 1: 10.10 à Barcelona terminal 1: 13.50

Tornem a Vilanova i la Geltrú i fi del viatge de les vacances d’estiu del 2023.